Mit jelent a galvanikus bőr válasz?

A bőr egy csodálatos és sokoldalú szerv. Nem csak jó megérinteni, vagy egyszerűen csak ránézni, hanem funkciója is van: segít szabályozni számos tényezőt a testben. Úgy viselkedik, mint egy védvonal a környezeti fenyegetésekkel szemben. Tartalmaz idegsejteket, amelyek érzékelik a változásokat, mint a hőmérséklet és a nyomás, képes regenerálni magát és (ideális esetben) tartja a szervezet állandó hőmérsékletét.

De van ezeken túl még egy különösen érdekes tulajdonsága is, mégpedig, hogy  a bőr reagál bizonyos változásokra, vagy ingerekre a galvanikus bőrválasz által mérhető módon. Ez egy nagyon izgalmas terület, különösen, ha figyelembe vesszük azt az elképesztő mennyiségű információt, amelyre rámutat az kliensekkel kapcsolatban.

A bőr elektromosság vezető képessége

A bőrünk, és a testünk többi része elektromosságot vezet. Ha ez nem így lenne, akkor nem okozna gondot egy nagyfeszültségű kerítés megérintése, vagy egy fém tárgy behelyezése egy elektromos aljzatba, mivel akkor ezek nem lennének hatással ránk. Nem élnénk áram nélkül, hiszen a testfunkciókat elektromos jelek vezérlik.

A bőr különösen jó elektromos vezető, így még a bőrbe bevezetett gyenge elektromos jel is mérhető. Ha állandó, észrevehetetlen feszültséget alkalmazunk a bőrünkön, a bőr vezetőképessége által információkat kaphatunk. A bőrvezetőképesség (SC) egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak, mint elektrodermális aktivitás (EDA) vagy galvanikus bőrválasz (GSR).

Mérhető reakció

A bőrvezetőképességének kiindulási leolvasását tónusos vezetésnek nevezzük. Ennek a vezetőképességnek a szintje mindenki esetében más, de általában 10-50 vezetési egység, úgynevezett microSiemens. A tónusos bőr vezetőképessége a személy pszichológiai állapotától és vegetatív szabályozásától függően is változhat a mérés időpontjában.

Míg a tónusos bőr vezetőképessége egy kiindulási mérés, a fázisos mérés megmutatja azokat az eredményeket, ahogyan a szervezet reagál a külső ingerekre. A vezetőképesség változása megfigyelhető, amint egy finom inger, mint a szag, a hang, a kép, vagy egy kérdés kerül bevezetésre a testbe.

A fázis változások megfigyelhetők, amikor a bőr verejték csatornáinak működése megváltozik  egy ingerre adott válaszként. Miután a verejték lerakódik vagy felszívódik a bőrben, a vezetőképesség visszatér a tónusos szintre.

Az igazat megvallva

A bőválaszok mérése ugyanazon az elven működik, mint a hazugságvizsgáló, vagyis a poligráf. A pulzusszám, légzési sebesség, és a vérnyomás megváltozhat a kérdések hatására, s ilyen eltérések a galvanikus bőrválaszon keresztül is kifejeződnek. A poligráfos szakembert arra képezték, hogy értelmezze a kérdésekre adott válaszok nyomán kelt fizikai reakciókat, de szabványosított kihallgatási eljárásokat kell követni, ahhoz, hogy pontosan olvassa le az eredményeket.

Kezdetben, a poligráfos kérdéseket tesz fel, amelyek nyilvánvalóan igaz vagy hamis, mint például a “A hajad szőke?”, így hozza létre a kiindulási adatokat. A poligráfos számára ismeretlen válaszokkal kapcsolatos kérdéseket ezután felteszik, és az értékeket összehasonlítják az alapértékkel annak megállapítására, hogy az alany igazat mond-e vagy sem.

Mit tud még a galvanikus bőrválasz?

A poligráfgép a legismertebb gép, amely gsr-t használ, de vannak más alkalmazások is, amelyek még jelentősebbek. Az elmúlt száz évben ez a technológia is bizonyította, hogy érdemes a használatra számos más területen, többek között:

  • Pszichológiai kutatás
  • Pszichoterápia
  • Idegtudomány
  • Használhatósági vizsgálat
  • Fogyasztói idegtudomány
  • Egészségügy
  • Média- és hirdetéstesztelés

Jobb wellness döntések meghozatala a GSR-rel

Hasonlóan az igazság és a hazugság kimutatásához egy poligráf használata során, a biokommunikációs technológia képes meghatározni a szervezet által adott válaszokat a digitális markerekre, ingerekre, melyek benne maradnak az alap tartományban vagy tartományon kívül kerülnek (és mennyire) az alapvonalhoz képest. A szkenner a különböző biomarkereken (tényezők által generált ingereken keresztül) kérdéseket tesz fel a testnek, és a szervezet közvetlenül reagál a galvanikus bőrválaszon keresztül. Mivel az eszköz közvetlenül kommunikál a testtel, megszűnik a szubjektivitás, amely akkor jelentkezik, amikor kérdéseket tesznek fel, érzékelnek és válaszolnak (mint a poligráfos teszt esetében). A GSR-nek és annak köszönhetően, ahogyan beépítettük a biokommunikációs rendszerünkbe, már nem korlátozódunk szubjektív értelmezésre, amikor olyan döntéseket hozunk, amelyek hatással vannak a személyes wellnessre, jólét állapotunkra. Ez egy izgalmas lehetőséget jelent mindannyiunknak!

Forrás:
Galvanic Skin Response – What Is It and What Does It Measure?

Tetszett?

Megosztás itt: facebook
Osszd meg Facebookon
Megosztás itt: email
Küldd el emailben
Védett tartalom!