Fito- és aromaterápia

Természetes támogatás a kihívásokban

 

Egyre többen keressük azokat a lehetőségeket, amikor egészségünk helyreállításáért úgy tehetünk, hogy természetes eszközöket felhasználva, lehetőleg elkerüljük a rövid-, vagy hosszú távú mellékhatásokat, miközben eredményesen és hatékonyan lépünk fel a bennünket ért kihívásokkal szemben.

Hogyan segíthet az alternatív medicina? 

 

A természetgyógyászat megközelítésében a betegségeket, működési zavarokat, egyensúlyvesztéseket a test-lélek-szellem hármas egysége által alkotott tengelyen vizsgáljuk. Éppen ezért jelent jó és működő kiegészítő, alternatív támogatást ha szervezetünk működésének harmóniája felborult.

Kiegészíti a modern orvoslás biológiai megközelítését, mely a szervezetet alkotó sejtek, szövetek, szervek struktúráira, funkcióira, együttműködésére, egymásra hatására épül és koncentrál. Teszi ezt mindazokkal a megközelítésekkel, melyek a fizikai szinten megjelenő problémákat nem választják el a lelki és szellemi működésektől, s azoknak az örök érvényű törvényeknek a hatásától, melyek mind a makro-, mind a mikrokozmoszban jelen vannak.

A betegségek kialakulásának okait a természetgyógyászat így nem csupán a genetika, vagy a környezeti hatások rovására írja, hanem tágabb teret nyitva hangsúlyozza, hogy a betegségek hátterében lelki eredetű okok is gyökerezhetnek.

 

A növények gyógyító ereje

A fito- és aromaterápia a természetes gyógymódok között önálló tudományágat jelent, amely a növények különböző részeiben fellelhető kémiai hatóanyagokat használja fel az egészség fenntartására, helyreállítására. Ezeket a vegyületeket folyamatosan kutatják. Nem csak azért, mert alapvetően a gyógyszeripar is igyekszik modellezni és szintetizálni a növények hatóanyagait, hanem mert jó eredményeket érnek és jelentős javulást idéznek elő testi, lelki, szellemi állapotainkban.

 

A fito- és aromaterápia eszközei közé tartoznak:

  • különböző növényi részek felhasználó gyógyhatású készítmények
  • táplálék növények alkalmazása
  • apiterápia, vagyis a méhészeti termékek (méz, propolisz, virágpor, méhpempő, méhviasz)
  • aromaterápia (a növények immunrendszerét jelentő kémiai vegyületek kivonatai)

Az emberre, mint holisztikus egységre tekint, részeit nem választja külön, tehát megoldásokat a test, lélek szellem egységét szemlélve választ. Arra törekszik, hogy a szervezet öngyógyító folyamatait minél inkább segítse, támogassa.

A fitoterápiában alkalmazott nagyszámú hatóanyaggal rendelkező gyógynövények képesek a lehetséges mellékhatásokat kiküszöbölni éppen azáltal, hogy vegyületeik hol erősítik, hol kiegyenlítik egymás hatását. Természetességükből kifolyólag ártalmatlanabbak, mint a gyógyszergyárakban előállított vegyi anyagok, azért tudnunk kell, hogy nem szakszerű alkalmazásuk szintén okozhat mellékhatásokat, vagy nem várt eredményeket, akár károsodásokat, tehát ugyanolyan körültekintően, szakszerűen, szakértő útmutatása szerint kell őket alkalmazni, mint a gyógyszereket!

 

A természetgyógyászat helye a gyógyításban

A természetgyógyászat szerepe nem az, hogy kiváltsa mindazokat a lehetőségeket, melyeket az orvostudomány kínál, hanem hogy kiegészítse azokat. Nem igaz, hogy ha van egy jó természetgyógyászod, nincs szükséged orvosra! Az orvos diagnosztizál, kontrollálja a betegséget és az általa javasoltakat egy természetgyógyász sem nem vonhatja kétségbe, sem nem írhatja felül. Nem szabad senkit arra sarkallni, hogy ne menjen az orvosához, vagy ne szedje a számára felírt gyógyszert, még akkor sem ha tudjuk, hogy hasonló hatás érhető el bizonyos gyógynövényekkel.

Nem kell elvennünk a lehetőségét magunktól annak, hogy pontosan meg legyen határozva és definiálva, vagyis diagnosztizálva legyen a konkrét probléma. Ha ez meg van, még mindig választhatunk, hogy milyen módon indulunk el a gyógyulás útján.

A természetgyógyászat az orvoslással csakis együttműködésben történhet, hiszen bármilyen alternatív gyógyítási módszer eredményességét az orvosi kontroll tudja ellenőrizni, visszaigazolni. Ez a gyógyulni vágyónak is biztonságot ad. A kezelőorvosnak mindig tudnia kell a különböző gyógynövények alkalmazásáról, különösen krónikus betegség, egyéb gyógyszerek szedése mellett, hogy azokat biztonsággal lehessen használni.

 

Konzultációra, terápiás terv készítésére akut, vagy krónikus betegség esetén is az orvosi diagnózis felállítása után kerülhet sor. Az orvosi diagnózist nem igénylő kihívások esetén, előzetes időpont egyeztetés szükséges. 

Jelentkezz Fito- és Aromaterápiára itt:

Védett tartalom!